Het ras

“Dat is apart, die kat heeft vlekken! Is het een wilde kat? Wat leuk zo’n kleine kat! Welk ras is het?” Dit zijn veel gehoorde vragen en opmerkingen als mensen voor het eerst een Ocicat zien. De Ocicat is een erg mooie en bijzondere verschijning met haar spots en haar atletisch uiterlijk.

Wie voor het eerste een Ocicat ziet, denkt door het uiterlijk dat het een wilde kat is. Het karakter van de Ocicat laat echter het tegendeel zien.  De Ocicat is levenslustig, zeer actief, nieuwsgierig en speels. Ondanks het uiterlijk van een klein roofdier,  is de Ocicat een sociale, zachte en vriendelijke kat, die erg gericht is op zijn eigenaar. De Ocicat houdt er niet van om alleen te zijn en is zeer gehecht aan hun baasje(s), ze kunnen goed met kinderen en met andere huisdieren.

Ocicats zijn behoorlijk intelligent en zijn dus goed te trainen. Er zijn ocicats die bijvoorbeeld naar het toilet gaan, deuren openen, aan een tuigje lopen, apporteren en naar commando’s luisteren.

De verzorging van de Ocicat is makkelijk en beperkt zich tot af en toe borstelen.

Ocicat Riku
Onze dekkater Riku.

Het uiterlijk van de Ocicat

De Ocicat heeft een lang lijf, middellange poten en een lange taps toelopende staart. De vacht is kort, glad en glanst en is voorzien van spots in de vorm en grootte van een duim-afdruk. Een uitzondering hierop is de borst, deze heeft dubbele ongesloten halsbanden en de staart die heeft brede strepen en een effen staartpunt. De kat heeft een vrij ronde kop met een prominente voorsnoet en puntige oren.
De Ocicat is een elegante, atletisch en slank uitziende kat, maar als je hem optilt is deze verrassend zwaar. Het gewicht van een Ocicat ligt tussen de 2,5 tot 6 kg, dit hangt oa af van het geslacht.

Ocicat kitten
Een van onze kittens

Kleuren

Het uiteinde van de staart van een Ocicat geeft de donkerste kleur in de vacht aan, deze kleur is in combinatie met de kleur van de voetzooltjes bepalend voor genetische kleur van de Ocicat.
Er zijn 12 erkende kleuren voor de ocicat, zie hieronder. Daarnaast zijn er ook niet erkende kleuren, namelijk blotched (classic) en ghost spotted. Lees meer over alle kleuren en patronen in ons uitgebreide blog: Ocicat, de kleuren en patronen, een complete gids!

Ocicat-colors