Een nieuw kitten in huis: tips voor een succesvolle introductie.

Het plaatsen van een kitten in een huishouden waar al een kat aanwezig is, kan een spannende en leuke ervaring zijn voor zowel de kat als de eigenaar. Vaak krijgen we als cattery de vraag wat ons advies is bij het plaatsen van een kitten in een huishouden waar al een kat woont. In deze blog bespreken we enkele belangrijke factoren die je kunt overwegen voordat je een kitten plaatst bij een andere en/of oudere kat en waarom het niet ideaal is om een kitten alleen te laten wonen.

Je hebt het vast weleens gehoord of meegemaakt; een kat die altijd samen is geweest met een soortgenootje en ineens zijn trouwe maatje verliest. Katten kunnen daar best veel last van hebben. Ze gaan bijvoorbeeld slechter eten, zich anders gedragen, meer roepen en vragen vaak ineens veel meer aandacht.

Tenzai Kameko samen met haar oom Caratas.
Caratas die zijn maatje helaas kwijt raakte maar heel blij werd met zijn nieuwe vriendinnetje Tenzai Kameko.

Voor het welzijn van een kat is het erg belangrijk dat deze met een soortgenootje kunnen communiceren. Ondanks dat mensen natuurlijk erg hun best doen om een kat veel aandacht te geven, vervangen mensen nooit een soortgenoot.
Dat is ook de reden dat wij een kitten nooit alleen naar een huis laten verhuizen waar geen soortgenoten aanwezig zijn.

1 of 2 kittens?

Een veel voorkomende vraag is of je één of twee kittens moet plaatsen in een huishouden waar al een soortgenoot aanwezig is. Het voordeel bij het plaatsen van twee kittens is dat zij de eerste 14 weken samen zijn opgegroeid. Ze hebben dus al samen een vertrouwensband opgebouwd, (her)kennen elkaars karakter, geur en zullen hierdoor sneller wennen aan hun nieuwe omgeving. Hoewel het plaatsen van twee kittens dus voordelen kent, is het belangrijk om te overwegen of je voldoende tijd, middelen en aandacht hebt om voor twee kittens te zorgen.

Tenzai Fujimi & Tenzai Happō samen slapen
Tenzai Fujimi & Tenzai Happō aan het thuiswerken 🙂

Wanneer er al een kat aanwezig, kun je er prima één kitten bij nemen afhankelijk van de leeftijd en karakter van het dier.

Het geslacht van een of twee kittens is niet zo belangrijk voor het plaatsen van kittens. Veel belangrijker is om te kijken naar de karakters van de kittens en deze zo goed mogelijk te matchen met een nieuwe omgeving en mogelijk al aanwezige soortgenoot. Wij kijken dan ook altijd heel goed naar de karakters van de kittens en welk kitten/kittens bij een specifieke situatie het best zouden passen. We ontvangen bezoek daarom ook pas rond een week of 8. Tot nu toe heeft dit altijd geleid tot mooie en succesvolle matches!

Tenzai Osaki & Tenzai Fujimi.
Tenzai Ōsaki & Tenzai Fuji samen aan het genieten van een welverdiende Siësta.

Een kitten plaatsen bij een oudere, senior kat.

Wanneer je een kitten wil plaatsen bij een senior kat, is het belangrijk om eerst goed naar de persoonlijkheid van de oudere kat te kijken. Sommige oudere katten vinden het leuk om met kittens te spelen en kunnen genieten van hun gezelschap, terwijl andere oudere katten minder geïnteresseerd zijn in interactie met een kitten.

Als de oudere kat graag speelt en interactie heeft met andere katten (bijvoorbeeld in de buurt), kan een kitten een welkome aanvulling zijn in het huishouden.

Bij het plaatsen van een kitten bij een senior kat adviseren wij als Cattery indien mogelijk om twee kittens te nemen, vanwege het energielevel van kittens. Een voordeel van het plaatsen van twee kittens is dat ze elkaar gezelschap kunnen houden en samen kunnen spelen, waardoor ze zich minder snel vervelen.

Tenzai Taishi & Tenzai Miki samen aan het slapen met Jabu.
Tenzai Taishi & Tenzai Miki samen aan het slapen met Jabu.

Het is belangrijk om de introductie tussen de kittens en de oudere kat zorgvuldig te plannen en te begeleiden. Door de tijd te nemen en geduld te hebben, kunnen de katten aan elkaar wennen en kunnen ze uiteindelijk elkaars gezelschap waarderen. Zorg er ook voor dat de oudere kat voldoende rust en privacy heeft, zodat hij of zij zich op zijn gemak blijft voelen in zijn eigen huis.

Mijn kat is geen andere katten gewend, wat nu?

Dan is ons advies om geen kitten erbij te nemen. Katten die hun hele leven alleen zijn geweest kunnen soms moeite hebben om een kitten te accepteren.

Heb je geen andere katten in huis?

Kittens zijn van nature solitaire dieren, maar ze zijn ook sociale dieren die graag interactie hebben met andere katten en/of mensen.
Ondanks dat mensen natuurlijk erg hun best doen om een kat veel aandacht te geven, vervangen mensen nooit een andere kat.

Voor het welzijn van een kat is het erg belangrijk dat deze met een soortgenootje kan communiceren. Een kitten alleen laten wonen kan leiden tot eenzaamheid en verveling, wat kan leiden tot gedragsproblemen en gezondheidsproblemen.

Daarom raden wij indien er geen andere soortgenoten aanwezig zijn meestal aan om 2 kittens te nemen zodat ze zich niet gaan vervelen.

Mocht je naar aanleiding van dit blog interesse hebben in 1 of meerdere ocicat kittens, heb je vragen of wil je advies op maat?
Neem dan contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *